Hej!

Jag brukar oftast ha någonting i handväskan om det skulle bli någon stund över för att läsa. Den här artikeln har följt med eftersom jag håller på och lär mig mer om Alzheimers sjukdom, en av alla demenssjukdomar som finns.

Artikeln i dess helhet finns på denna länk i Dagens Nyheter 26 juli 2014.

http://www.dn.se/debatt/alzheimerdrabbade-ges-inte-samma-ratt-som-andra-sjuka/

Jag har ju tidigare forskat om de neurobiologiska mekanismerna inom alkoholberoende. Jag vill tydligt minnas att när min handledare, Professor Jörgen Engel, föreläste så är samhällets kostnader för alkohol missbruk och beroende ungefär 100 miljarder kronor. Och det var för 10 år sedan.

Samhällets kostnader idag för demenssjukdomar är uppskattat till 63 miljarder årligen.

Förutom att det är inhumant att blunda för en stor patientgrupp bör kostnaderna intressera byråkrater och politiker. Nyligen presenterade Socialstyrelsen en undersökning som visar att samhällets kostnader för demenssjuka har ökat drastiskt och nu är uppe i hisnande 63 miljarder årligen. Det är faktiskt mer än vad cancer, hjärta-kärl och stroke kostar tillsammans.”

Det finns således en tydlig ekonomisk grund till att forskning inom olika discipliner behövs. Men framför allt av humana skäl.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *