En kväll i farmakognosins tecken

Jag tycker väldigt om växter som kanske märks på mina bilder. Igår blev det en annorlunda promenad med nya foton. Växter som jag bara har sett i Västerbotten. Jag känner igen dem så väl, men jag har inga namn. Kanske någon kan hjälpa mig?

Jag minns att när jag var liten så var jag lite rädd för den växten som ser ut som en sjöstjärna. Det såg ut som om det var en köttätande växt. Lite läskigt. Den andra växten tror jag har använts som läkeväxt.

Farmakognosi är ett väldigt intressant område. National encyklopedin beskriver farmakognosi som “drogkunskap, läran om naturprodukter med användning som läkemedel eller som utgångsmaterial vid framställning av läkemedel”. Det finns många växter i naturen som kan användas som läkemedel. Digitalis är ett klassiskt exempel som finns i liljekonvalj. Den har hjärtstärkande egenskaper.

Ordet drog kan verka lite skrämmande, men det är ett gammalt ord som betyder växtdel. När jag läste farmakognosi, för ungefär 20 år sedan, så lärde jag mig att ungefär 40% av de läkemedel som finns tillgängliga härstammar från växtriket. Idag är förmodligen siffran ändrad. Men visst är det lite fascinerande att naturen har läkande medel. Vallmo, med många olika så kallade alkaloider, däribland morfin, har länge använts som smärtstillande  läkemedel.

Allt för ikväll. Ha det gott!

Anna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *